Återfinn din kärlek till lek

I veckan satt jag och tittade på när mina barn lekte. Efter att ha iakttagit dem en stund insåg jag att jag själv nästan helt slutat leka. I lekens värld kan en pinne bli ett svärd, en sten blir en guldklimp och en soffkudde blir en drake. Det finns någon befriande i att det saknas begränsningar i leken. Och så tänkte jag att leken är något av det första som går förlorat när man blir vuxen. Då ska man plötsligt vara rationell och värdera saker för vad de är.

Som bekant är lek syskon med kreativitet, och kreativitet kan bara uppstå när man skapar rätt förutsättningar. Precis som med leken så måste kreativitet vara en tidsbegränsad aktivitet. Man bestämmer när den ska börja och när den ska sluta. Man måste också bryta invanda mönster. Hjärnan fungerar, precis som allt annat, så att den söker minsta möjliga motstånd.

Synapserna i skallen är som en vattendroppe. De söker kortaste möjliga väg att färdas, och mönster och vanor formar hjärnan. Ju mer vi upprepar samma rutiner var eviga dag, ju djupare blir hjulspåren i hjärnan. Och vårt sätt att tänka och resonera blir mer enkelspårigt. Det är därför man bör göra någonting varje vecka som man aldrig gjort förut. Något som bryter ens mönster och vanor.

Den tredje regeln som får saker att fungera i fantasins värld är att det inte finns några rätta svar eller facit. Man kan inte ”leka fel”. Som vuxen kan det ibland vara svårt att förstå att en pinne faktiskt ÄR en kungaspira av guld. Att pinnen förvandlats till något värdefullt kan framstå som en rätt usel tanke ur ett rent rationellt perspektiv, på samma sätt som de flesta idéer vi överlag kommer på faktiskt inte är något vidare. Varje fantastisk idé har minst tio urusla syskon. Därför måste man tillåta sig att tänka fel ofta.

Jag har bestämt mig för att böja leka igen och jag råder dig att göra detsamma. Jag tror att det kommer göra dig till en bättre partner, förälder och vän. Kort och gott en bättre medmänniska. Så passa på och att leka 15 minuter den här veckan.  Bryt dina invanda mönster. Ta en annan väg till jobbet. Blunda när du väljer i menyn. Tillåt dig leka lite och låt ditt skrivbord bli ett rymdskepp. Tänk en otänkt tanke. Jag tror att det kan förändra ditt liv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.