Ge dem inte bränsle genom hat och våld

Låt mig börja med att ge en ögonblicksbild. Under en svensk flagga som paras med en gul-svart fana med en symbol som ser ut som en snöflinga står det en man med buskiga ögonbryn och gapar ut ett hatbudskap. I grund och botten går det ut på att svenskarna ska styra Sverige och invandrare inte ska få inneha maktpositioner i samhället. Han hävdar att solen snurrar kring Sverige och att klassplittring ska ersättas med klassgemenskap. Så länge du är etnisk svensk.

Runt honom står drygt ett halvt dussin individer och lyssnar. Någon står och sparkar i gruset med sina militärkängor. Någon skriker ”sieg heil” och en tredje har beväpnat sig med en folköl. Efter en kvart tröttnar partiledaren. Han går av scenen. Sen lommar de iväg. Någon köper en falafel på vägen därifrån. Alla går hem och ingen blir skadad. Händelsen blir en notis på tre rader i lokaltidningen.

Det jag precis beskrev limmar dessvärre inte alls med verkligheten. Istället har vi fått se hur maskerade män och kvinnor attackerar polis med ammoniak och gatstenar. Någon plockar upp en cykelkedja ur en Kånkenryggsäck med avsikt att skada polishästarna. Det brinner bengaliska eldar här och var.

En polisbuss kör över en demonstrant som vägrar flytta på sig. Det går till och med så långt att polisen – vars uppgift är att värna ordningen – känner sig tvingade att rida rakt in i folkhopen för att stävja våldet. Våld mot våld. Med den avgörande skillnaden att polisen är den av de två parterna som tilldelats rätten att bruka våld för att upprätthålla ordningen.

Svenskarnas parti fick hela Sverige att blöda utan att utdela ett enda knytnävsslag. Det hela påminner mig om den 13 april 1985 när Nordiska rikspartiet försökte demonstrera på Lilla Torget i Växjö. En kvinna dammar till en skinnskalle med sin handväska och en fotograf fångar det hela. Årets bild är säkrad. Efter händelsen ökade NRP sin väljarbas lavinartat.

I helgen har sociala medier fullkomligt exploderat i felriktad ilska mot polisen och hela vår statsapparat. Politiska ledare skriver att “polisvåldet måste stoppas”. Svenskarnas parti som fick 681 röster i riksdagsvalet 2010 får mer mediautrymme under en enda dag än vad de tre riksdagspartierna folkpartiet, centern och kristdemokraterna hittills fått under hela valrörelsen.

Det talas om den största nazistiska kraftansamlingen sedan 30-talet, men i själva verket så rör det sig snarare om det största rapporteringshaveriet från svensk media i mannaminne.

Här kommer min uppmaning till alla Växjöbor inför SvP:s besök på onsdag. Gå inte dit. Beväpna er inte. Behandla nazisterna med tystnad. Låt deras unkna budskap kvävas av den friska luften runt dem och fyll inte den med hat och fiendeskap. För det är det som driver dem. Låt oss inte förse dem med det bränslet.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.