Valsiffrorna från valet 22 Mars 2015. Här är resultatet!

Jag är ju ingen politiker, men jag gör en GW och här kommer min spådom om hur det kommer gå i omvalet i Mars. Jag har dessvärre haft rätt tidigare. Man kan ju inte vara bombsäker, men så här kommer det går:

SD växer till 18% – skälet är att man visat att man är en kraft att ta i beaktande i svensk politik. Man har en mycket god ekonomi och kommer mobilisera en stor valrörelse. Inte så konstigt för man har ju förberett sig sen i september till skillnad från de andra partierna. Jimmie Åkesson kommer tillbaka och gör en fenomenal valrörelse tillsammans med Karlsson som nu folk känner igen eftersom han synts en hel del i media. Man kommer vinna mest på att inget annat parti ens vill tala med en. Man kommer jämföra med läget i Danmark och Norge i valrörelsen vilket kommer göra SD valbara för många. Man visar på att man numera är ett ”etablerat och ansvarstagande parti”. Folk gillar på något obegripligt sätt att ”det händer något” i landet lagom. Stora delar av väljarna kommer från KD vilket resulterar i att…

KD minskar till 3% och åker ur riksdagen – de förlorar sina allra mest konservativa väljare till SD (företrädelsevis pensionärer som tilltalas av SD:s pensions/äldrepolitik och att de stått benhårt fast vid den) och några till Moderaterna som kommer driva en djupt ideologisk valrörelse (liberalt vinklad) mot SD. KD förlorar mest på att de inte har en tydlig ställning i den blockpolitiska orientering som kommer bli det stora samtalsämnet i debatten. Mest för att de är för små för att kunna spela någon roll vid en regeringsbildning om inte Alliansen vinner majoritet.

M ökar något, till 25% en effekt av att Kinberg Batra lyckas ganska väl med att framhålla S oförmåga att regera landet. Hon kallar hem Bildt och Borg som mest används som galjonsfigurer för att vinna valet. Även Ulf Kristersson kommer bli en stark företrädare för Moderaterna, och kommer hjälpa till mycket till att M gör en ”relativt” bra valrörelse. Många mindre kända M-politiker som skaffat sig viktig erfarenhet som statsråd kliver fram och gör otroligt bra debatter i media.

MP minskar ytterligare och landar runt 5% – mest på grund av att de inte visat sig regeringdugliga. Många latteväljare på Södermalm tar sitt ansvar och väljer istället ett borgerligt alternativ eftersom många av dem är småföretagare. När de ser att deras livsstilsparti inte kan leverera så vänder de dem ryggen. Flykten går främst till C eftersom det är miljön som är viktigast för dessa väljare – säger de – plus att Annie Lööf gör en otroligt stark valrörelse.

C ökar till strax över 10%. Mycket på grund av att Annie Lööf påminner det svenska folket om vad det var hon och Alliansen sa i september. C har fortfarande mycket pengar kvar i valkassan. Många gillar också henne och ser henne som en naturlig statsministerkandidat eftersom hon är skicklig och den starkast profilerade politikern i det borgerliga blocket.

FP minskar – Man klarar sig med nöd och näppe kvar i riksdagen med 4,5%. Mest för att folk inte gillar Björklund. Man vet att detta kommer bli ett problem, och hade nog hellre haft Ullenhag eller Olsson som partiledare men kan inte kalla till extrastämma där man röstar fram en ny partiledare eftersom det skulle försvaga Alliansen kraftigt.

S minskar kraftigt. Man landar på 27% och förlorar nästan 10%. Kräftgången börjar redan nästa vecka eller i helgen med nya siffror i media hur litet förtroendet är. AB och Expressen gör varsin mätning där detta styrks och det går SNABBT. Löfven kommer få klä skott för detta och det kommer bli en nästan komisk tävling i media över vem som kan smutskasta honom mest. Till slut kommer han packa ihop och avgå. Mycket på grund av det som varit så uppenbart efter valet. Man saknar erfarenhet och det märks. Väljarna är förvirrade. S som så länge haft som sitt starkaste kort att de är regeringsdugliga. Nu har man visat att det inte alls är så. S tappar nästan lika många väljare till SD som M gjorde i september. Löfven får gå. Det blir allmänt kaos och Margot Wallström blir ny partiledare.

V kommer minska lite, men inte supermycket eftersom de använder offerkoftan och får sympatiröster från en liten del såssar. De landar på strax under 5%. Även här kommer S hålla nere deras siffror och folk kommer tycka att det där med vinster i välfärden kanske inte är så jävla viktigt eftersom vi står inför en allvarlig parlamentarisk situation. Dessutom har Löfven genom att hålla dem utanför regeringen kraftigt signalerat att de inte är regeringsdugliga. Dessutom har de ingen valkassa kvar.

Övriga partier får ungefär 3,5-4% och Svenskarnas Parti är den stora vinnaren. Fi kommer inte heller denna gång komma in i riksdagen eftersom deras frågor inte anses viktiga alls eftersom den stora frågan om hur man ska kunna skapa ett hållbart regeringsalternativ helt kommer dominera debatten och S och Löfven kommer uppmana och mobilisera sina väljare att INTE rösta på Fi utan istället på socialdemokraterna. Ett sätt att komma åt de kvinnliga väljarna vore att utse Margot till partiledare istället för Stefan, mest på grund av att hon inte anses ha svärtats så mycket av det käbbel som inträffade mellan sept-dec. Dessutom är hon omtyckt av många svenskar och två kvinnor som förhandlar (Batra och hon) kommer initialt tas emot positivt av media och svenska folket.

Detta innebär att det parlamentariska läget är oförändrat. Det vill säga helt låst. Alliansen splittras på grund av att KD åker ur riksdagen. Ingen vill ha ett nyval EN GÅNG TILL och ingen kan bilda en egen regering. Det är faktiskt så att inget parti kan styra själva eftersom SD kommer kunna rösta ner varenda budget oavsett vem som lägger den.

Det som kommer hända då är att M och S kommer gå samman och göra en gemensam budget. Allt för att hålla SD ute från politiskt inflytande. Argumentet är att det är för Sveriges bästa. Vad det kommer resultera i är att väljarna kommer känna sig svikna och det kommer bli en svekdebatt som förmodligen kommer innebära att SD växer ytterligare till att bli landets näst största parti nästa val med över 22-25% av rösterna. Ett av skälen är att Sveriges ekonomi kommer försvagas kraftigt. Inte på grund av den massiva flyktingström som vi kommer ta emot under perioden, utan på grund av mellanmjölkspolitik och kompromisser mellan M och S och att världsekonomin inte kommer ta fart. SD kommer dock peka på invandringen, och folk kommer svälja det med hull och hår. Det har ju hänt förut liksom.

Det kommer inte bli något nyval under mandatperioden eftersom 2016 års budgetar kommer läggas av varje parti var för sig (eftersom det är så det fungerar) och Alliansen dessutom är splittrad.

Den enda budget som går igenom är den som M och S lägger tillsammans eftersom SD själva kan stoppa varenda budget som läggs med sitt veto. Detta kommer resultera i att svensk ekonomi försvagas kraftigt pga av att det blir ett politiskt vacuum där både M och S är missnöjda, och de andra partierna i Alliansen inte kommer få något inflytande alls. Därmed går även Alliansen i graven vilket Centerpartiet och Annie vinner mest på, då C kommer växa kraftigt.

Eller så har jag helt åt helvete fel. Vilket jag verkligen hoppas. För om det blev så här vore det minst sagt för jävligt.

Att vi kommer få en kvinnlig statsminister är väl det enda positiva i detta. Och då menar jag antingen Margot eller Anna. Beroende på hur de sista procenten fördelas och vilket av dessa två partier som blir störst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.