BumblebeeCamaro-04-cropped

Låt oss inte ha ett möte om det här

Ska vi prata Facebook? Jag slutar aldrig bli förvånad över hur underligt mina vänner beter sig. Låt mig ge ett par exempel. Den första kallar jag för ”actionsportaren”. Hennes statusuppdateringar består oftast av hur långt och snabbt hon sprungit. Och som hon springer, ibland upp till tre gånger om dagen. Året runt. Hon hoppar fallskärm och åker off-pist. Men jag av-friendar inte av en enda anledning, någon dag kommer hon trilla och bryta benet. Och det vill jag verkligen inte missa. Dessutom tränar hon för oss båda. Så jag slipper.

Min läskigaste facebookvän är ”spädbarnet som kan skriva”. Vi talar om ett barn som tagit över en vuxens kropp och vanor. Hon försover sig, går till jobbet, äter lunch med sina arbetskollegor, spelar bowling och ”dricker drinkar med bästa tjejkompisarna”. Det känns lite Indien att bäbisens relationsstatus dessutom är ”gift”. Det måste röra sig om barnäktenskap, för vilken tokdåre skulle lägga upp en bild på sin treåring som profilbild? Det kan i och för sig också röra sig om någon form av utomjordning som ägnar sig åt metamorfos eftersom tidigare skepnader bestått av en katt, en blomma och en teddybjörn.

Den jag oroar mig mest för av alla i mitt facebookflöde är ”Little Mrs. Sunshine”. Här har vi en person som spyr regnbågar, sockervadd och enhörningar över alla i sitt statusflöde. Hon ”njuter, laddar, fredagsmyyyyyyser och laddar lite till”. Själv laddar jag mitt hagelgevär. Vi talar för övrigt om samma kvinna som vidarebefordrar vartenda facebook-quiz som finns.

Sen har vi tjejen som ständigt ger ”to much information”. De flesta av hennes uppdateringar lämpar sig inte i en krönika, men en av de roligaste var när hon skrev ”är i duschen”. 34 av hennes vänner ”gillade” hennes status. Män är alltid män.

Bland det olustigaste som finns är de ”familjekonton” som förekommer. Här har vi ett tätt sammansvetsat par som delar på allt. De har samma intressen, samma epost-adress och deras facebookkonto är lika gemensamt som deras bankkonto. Av allt att döma delar de dessutom samma träningsoverall. Förvirringen blir total när man försöker konversera med en familjemedlem och får svar från en annan. Det händer överlag mycket konstigt på facebook. Förra veckan fick jag en ”friend request” där profilbilden var en gul och svart Cheva Camaro. Jag nekade så klart. För vem vill vara vän med Bumblebee i Transformers? Inte jag.

Trots detta älskar jag facebook. Så mycket att jag faktiskt funderar på att skaffa mig ett anonymt konto med profilnamnet ”Ingen”.

Då skulle jag klicka på varenda ”gilla”-knapp i mina facebookvänners flöde. För hur festligt vore inte det?

”Ingen gillar detta.”