Äldrevården – en tillväxtmarknad.

I veckan läste jag åter igen om en skandal inom äldrevården. En 90-årig dam hade avlidit på grund av svält och föga otippat var det Carema som brustit i sitt åtagande. Jag läser detta och känner ren och skär uppgivenhet. Det är en bottenlös hopplöshet som fyller upp varenda liten millimeter av min kropp. Hur kunde det bli så här?

Jag började googla runt lite och hamnade ganska snabbt på Statistiska Centralbyråns hemsida. Aven händelse snubblar jag över en graf som redovisar antalet födda barn från 1851 tills idag. Denna tabell gjorde mig fullkomligt vettskrämd. Låt mig förklara varför.

Ända sedan 1851 har antalet födda svenskar varit runt 140.000 personer per år. Siffran har varit samma varje år. I sjuttio år i rad. Men 1926 hände det plötsligt något. Kurvan för antalet födda minskade kraftigt. Den sjönk med runt 6.000 personer per år. Tio år i sträck. Bottennoteringen var 1936. Då föddes det bara strax över 80.000 barn i Sverige. Runt 55.000 personer mindre än 1946. Perioden mellan de två stora krigen präglades av osäkerhet och lågt barnafödande. Men lika kraftigt som kurvan stack neråt mellan 1918 och 1936, lika kraftigt ökar den från 1941 och framåt. 1946 var ordningen återställd med 140.000 födslar.

Man brukar säga att det aldrig levt så många gamlingar som nu. Men det är en sanning med modifikation. Att befolkningen ökar i Sverige beror uteslutande på att vi bli äldre och att invandringen ökat kraftigt. Födda mellan 1918 och 1936 är idag mellan 75 och 93 år gamla. Det är dessa som nyttjar äldrevården.

Tillväxttakten på gamlingar är alltså lägre än någonsin. Detta oroar mig. För om vi idag inte klarar av att hantera och ge service till denna historiskt lilla grupp, hur kommer det bli om tio år då det smäller till och antalet skröpliga gamlingar fördubblas? Det kommer förmodligen gå käpprätt åt helvete. Siffrorna går inte att blunda för.

När man talar om tillväxtbranscher så talar man sällan om äldrevård. Det anses vara ett lågstatusyrke. Att jobba med åldringar är inte attraktivt. Dessa jobb överlåter vi utan att blinka åt våra invandrare.  Det är ren tur att invandringen gått från några tusen personer per år 1941 till runt hundratusen om året de senaste fem åren. Annars hade vi varit rökta.

Vill du ha ett jobb i framtiden? Utbilda dig inte till inte medieproducent, nagelskulptör eller makeupartist. Överväg att bli äldreassistent istället. För en gångs skull känns inte den hurtfriska sloganen ”Äldreassistent – ett framtidsyrke” speciellt klyschig alls. Snarare förefaller det vara århundradets understatement.Aven händelse snubblar jag över en graf med det  om året de senaste fem åren.e på att vi bli äldresåna jobb vi överlåter åt inva

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>