Avdelningen underliga namn

(Publicerad i SMP 2011-09-18)

Jag vet inte vad mina föräldrar hade emot mig eftersom de döpte mig efter ett dansband. För vem vid sina sunda kroppsvätskor döper sin son till Klaus-Peter? Klaus-Peterz liksom. Att dessutom heta Beiersdorf har inneburit en ständig pina vid varje skolstart och upprop. Även om Beiersdorf är ett multinationellt kosmetikaföretag – så har folk en tendens att inte kunna uttala det. Förra helgen när jag var i Tyskland skrattade ett par tyskar åt mig och kallade mig för Klaus-Peter Unilever. Mycket festligt! Men vem kan klandra dem?

Roliga namn är nästan alltid en källa till skratt. Jag har själv skrattat mig fördärvad när jag träffat på både Sten Hård (en riktig mjukis) och Inga Bud, som ironiskt nog var företagsansvarig på Posten. En gång sprang jag på en tjej som hette Polly i förnamn. Med efternamnet Griph. Då blev det muntert må ni tro.

Min kompis Jerker haft inte haft det så kul när han varit i engelskspråkiga länder. En kvinnlig bekant heter Musse i efternamn. När hon skulle gifta sig blev det till att skaffa ett taget efternamn. Hennes framtida man hade nämligen begåvats med det inte helt ovanliga svenska soldatnamnet Pigg.

En annan favorit är den japanska backhopparen Shohei. Vad jag förstått så finns det väldigt få riktiga namnregler. Därför funderar jag på om man skulle kunna döpa sitt barn till Duga. Det skulle göra presentationen oerhört rolig. Det här är ett barn som heter Duga.

Förra veckan var jag på min dotter Stellas första upprop i skolan. Eftersom min dotter med nöd och näppe kan uttala Beiersdorf så fick jag rycka in när hennes nya fröken uttalade det heltokigt. Inte ens efter mitt tredje försök (med vilt viftande armar) lyckades hon få till det rätt. Resultatet blev något som mest påminde om Stella Bajsdoft. Jag var lite orolig min dotter hade det underligaste namnet i skolan. Det var tills jag insåg att det fanns både en Svala, en Ozzy och en Håkelina.

Det andra som slog mig var hur många ålderdomliga namn som fått en renässans. Eskil, Wilma, Elsa och Ludvig är namn som får mig att associera till rullatorer snarare än rutschkanor. Hur som helst har jag hittat det perfekta namnet till mitt nästa barn. Han ska få heta Bert. Bert Beiersdorf. För visst ligger det något lite James Bondigt över det, inte sant?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.